Fungerar solceller hela året i ett land som Sverige?
En del som funderar på att installera solceller i sin bostad i Sverige ställer sig en fråga: är det verkligen värt att ha solel i ett land som Sverige, där det är mörkt så många månader om året? Blir det tillräckligt med el? Här tittar vi närmare på hur solceller fungerar i Sveriges klimat.
Solceller under vintern
Solceller absorberar solljus under vintern också, och det är bra att ha i åtanke att de även tar upp indirekt solljus. Det innebär att de tar upp ljus även om det inte är sol ute. Dessutom tar solceller också upp solljus som reflekteras, till exempel mot byggnader eller snön.
Den stora delen av elproduktionen från solceller i Sverige sker under de tre ljusaste månaderna: maj, juni och juli. Många tänker att Sverige är mycket mörkare än andra europeiska länder, men så är faktiskt inte fallet. Utslaget över hela året har vi nästan samma solmängd som till exempel Belgien och Tyskland, två länder som producerar en hel del solel.
Solceller och snö
Det händer att solceller på tak blir täckta av snö. Då produceras ingen el. Men problemet är inte så stort som det låter, och även om cellerna skulle vara täckta hela vintern handlar förlusten om några procent. Att skotta bort snön kan vara en lösning, dock bedömer många experter att riskerna med det är större än den potentiella vinningen.
Tar solceller stryk av kyla?
Nej, faktum är att solceller brukar må bättre när det är lite kallare ute. Arbetstemperaturen blir lägre och risken för energiläckage minskar. Resultatet blir att dina solceller producerar mer och håller längre. Det finns många myter om solceller, speciellt när det gäller länder med lång och kall vinter, och denna är en av de vanligaste.
Räcker det?
Ja, i de allra flesta fall räcker solcellerna ändå. En lösning för att kompensera är att sälja överskottsel från sommaren och sedan byta ut den mot att köpa in el från en leverantör under vinterhalvåret. Men det kan så klart ändå vara bra att ha låga förväntningar, så att du blir positivt istället för negativt överraskad av hur mycket solel du får ut.