Hur mycket el kan du få från solceller?
Solceller blir ett allt populärare alternativ när det gäller bostadsel. Dels kan du framställa egen el som är förnybar och miljövänlig, dels är du inte beroende av förändrade elpriser. Men hur mycket el kan du producera när du har solceller i din bostad? Vad kan du förvänta dig, och är det inte ett problem att Sverige har långa, mörka vintrar?
Hur mycket el kan du producera i din bostad?
Dessvärre finns det inte någon riktigt bra sammanställd statistik gällande mängden el du kan få ut av solceller. El från solceller i en svensk bostad uppskattas producera mellan 800 och 1 100 kWh per installerad kilowatts effekt (kWp) per år. Det blir ofta en hel del; i vissa fall kan du täcka hela eller stora delar av din bostads elförsörjning, andra gånger kan solelen vara ett bra komplement till elen du köper av en leverantör.
En del tänker att Sverige - med sina långa vintrar - är mörkt och gör det svårt att få el från solceller, men på samma sätt är vårt klimat också mycket ljust på sommaren. Cirka 70 % av all solel i svenska bostäder produceras mellan april och augusti. Gotland har de bästa förutsättningarna medan norra Norrland har de sämsta, baserat på den genomsnittliga solinstrålningen.
Vad kan påverka elproduktionen?
Några saker som kan påverka dina solcellers elproduktion är:
- Snömängd
- Förändringar i skugga, till exempel från träd och andra byggnader
- Väderstreck
- Lutning
Snömängd
När solcellerna är täckta av snö produceras det dessvärre ingen el. Men det är inte så illa som det låter; snö brukar glida av solcellernas yta av sig själv, och du kan själv ta bort den. Och dessutom är den solcellsproduktion du förlorar ofta under årets solfattigaste månader som till exempel december och januari.
Skugga
Mängden skugga påverkar solljuset, och därmed hur mycket el din anläggning producerar. Om något förändras som leder till mer skugga, till exempel växande träd eller nya byggnader, kan det göra att du inte får tillgång till lika mycket el som tidigare.
Väderstreck
Solceller ska helst placeras på tak som riktas mot syd, sydöst eller sydväst. En norrliggande position rekommenderas inte, eftersom det leder till en mycket lägre elproduktion. Men det är vanligt att behöva kompromissa beroende på hur bostaden ser ut.
Lutning
Lutningen ska helst följa taket, men om du har ett platt tak går det att sätta upp en ställning som lutar cellerna. Ungefär 35 graders lutning rekommenderas i norra Sverige - samma siffra för södra Sverige är 45 grader.